Thursday, December 30, 2010

Semoga Berjaya & Bahagia Wahai Sahabatku...

Firstly, aku nak ucap tahniah buat kawan aku yang aku sayangi...Wanie.....yelah kan aku tumpang bangga la sebab dia dapat fly p uk..nak hrp aku ni..ckgu dalam malaysia jaa..heheh...mesti korang pelik naper la aku tetiba nak cita pasal kawan aku...ntah laa..aku asa excited giler dan bangga giler dgn kejayaan kawan aku...! wani ni adalah kawan aku tyme kat sekolah rendah lg...actually kami ni xda la rapat sngt...tp bagi aku semua kawan2 aku adalah kawan rapat aku..dan buat semua kawan2 aku..aku nak korang taw..aku sangat2 sayang korang..truely, kejayaan yang korang kecapi sangat bermakna bg aku cos aku bangga mempunyai kawan2 yg hebat.

Wanie dapat belajar dekat u.k..dia amek tesl..nanti jd ckgu bi laa dia...nanti tahun 2003 nanti kami akn graduate dan sama2 menjadi seorang pendidik...

Yang menyebabkan tgn aku gatal sangat nak menaip post berkenaan wanie sebab aku agak tertarik laa ngan kisah percintaan depa...sweet giler...(macam percintaan aku gak) hahahha..(dengan sgt perasannya)...yelah cb korang pikir, ingat senang ke nak bertahan..sorang kat malaysia..sorang kat u.k...bukan 2,3 jam nak pi...kalau boleh nek train or bus x pe la jugak...ni bukannya dekat...kalau aku ngan busyuk aku dekat jaa( bak kata dia, kalau saya kentut pun mesti awak bleh dgr)=betapa dekatnya kami..(tp jmpa tyme cti sem jaa)...yelah aku study terengganu, dia keja penang...heheh..

orang orang seLALu cakap..'JAUH D MATA DEKAT D HATI'... tp tu suma org cakap..zaman sekarang ni...bukan leh caya...'DEKAT D MATA JAUH D HATI' kalau dah 'JAUH D MATA ,HATI MATI LA KOT'  atau pun JADI SAKIT HATI..hehheh~

Bak kata kawan saya laa kn, 
 ''senyum pada smua orang adalah wajar tetapi cinta pada smua orang adalah kurang ajar...?''

 Zaman sekarang ni...ramai yang xsetia..tmbah2 kalau dok jauh ..lagi menggatai sakan la...aku x salahkan pasangan yang curang 100%....mgkin jarak yg terlalu jauh tue mnyebabkan syg semakin pudar...




biarlah..tp aku harap kawan aku yang sorang ni..walaupun jarak yang jauh giler memisahkan ampa..aku x nak 'long distance love' dijadikan reason untuk korang break..ingat ea..hehehhek...kalau x penat2 aku tulis pasal ampa dalam blog aku ni...ngehngeh~

Cinta antara wani & Fahmi masih utuh walaupun beribu batu dalam unit nautical miles menjarakkan depa...ibarat seorang d kutub selatan..seorang dikutub utara..heheh..antara2 sweet moment diaorang yang sempat diabadikan dalam blog aku ni









Fahmie adalah lelaki yang wanie pilih untuk menghuni di dalam hati dia...memang layak laa cos dia baik, caring, azan pn sedap, suara merdu n romantik...( x bleh terlebih puji nanti wani marah)


Yang bestnya, dah lama dah dia orang bercinta, dah 4 tahun..banyak dugaan tue..yg buat hati aku tersentuh sangat2( yelah hati aku kan keras macam puding caremel) tyme wanie hadiahkan Fahmie satu video untuk wish besday kat Fahmie..nak cita banyak pn x guna..korang tgok dan nilai sendiri laa...



Ada rahsia di sebalik hubungan depa ni...kalau x macam na bleh kekal kan??? jom kita check it out...


haa..bgi semua yg bercinta jarak jauh tue..bleh laa amek tips tue..hehehhe..tu point penting jaa..nak huraian bleh tnya aku lg..hehhe


p/s buat sahabatku,

Semoga cinta kalian akan terus mekar dan mewangi sepanjang masa...aku doakan kebahagiaan kawan aku....aku dah x sabaq nak makan nasi minyak korang ni..dah la kenduri sebelum pi u.k wanie terlupa jemput aku..sob2~ x pelah...sampai hati..aku majok ni (lakon touching cket)....nanti dah kawen jgn nak terlupa lagi jemput aku..kalau x, PUTUS KAWAN! heheh..just joke! 



SILA LIKE

Tuesday, December 28, 2010

Lagu 'KeTuLUsan HatI' Nyanyian MarshAnda ' mEmang Power!

 
Sangat2 la tersentuh hati aku bila  dengar lagu 'ketulusan hati' nyanyian marshanda ni..dah la muka dia sangat kiut..ditambah plak dengan suaranya..pergh ! sedap giler ! memang layan habes laa aku...;-)

Actually hati aku ni memang betul2 terpukau dengaq bait2 lagu ni..lirik lagu ni betul2 boleh buat aku nanges..sob2~ cdey oo...( dah laa aku tgh jiwa kacaw)..sebab tuh aku taruk lagu ni dekat blog aku..kalau buka jaa..asa sayu jaa...ngehngeh~

Marshanda ni memang ayu sangat pakai tudung..lakonan dia pun best..aku memang suKa sangat tgok cita yang dia berlakon sebagai madina dalam cita  'AQSO & MADINA'....


korang nilai laa sendiri nak bagi berapa bintang untuk cita ni..yang pasti aku bagi 5 bintang...sebab jalan cerita dia menarik..menceritakan pengorbanan seorang adik demi kebahagiaan kakak sendiri..

Membariskan pelakon2 hebat seperti Dude Harlino, Marshanda, Carissa Putri dan Wingky Wiryawan. 
 
Kembali kpd topik asal...= 'Lagu ketulusan hati' ni aku bagi 10 markah...cos ianya bisa mencairkan hati aku yang keras macam puding caramel...ummphhh...

ni lirik lagu Ketulusan Hati nyanyian  kak angkat aku, Marshanda

Sedihku sakitku ku terima
Ku rela ku pasrah jalanku
Ini suratan aku dicoba
Demi rahmat-Mu ku memohon

Yaa Allah ridhoi ketulusan hati
Yaa Allah beri aku ketabahan
Yaa Allah aku sanggup berkorban
Demi rahmat-Mu Yaa Allah

Yaa Allah ridhoi ketulusan hati
Yaa Allah beri aku ketabahan
Yaa Allah aku sanggup berkorban
Demi rahmat-Mu Yaa Allah

Amacam..best x? peluh sakan jaa kalau dengaq kan???hehehheheh ....Layan.............!


SILA LIKE

Monday, December 27, 2010

I lovE hIM..!

X mudah untuk menjadi mudah..x susah untuk menjadi susah..Walaupun ucapan 'i love u' atau 'saya sayang kamu' atau 'saya betul2 cintakan kamu'  itu adalah satu ayat yang sangat pendek tapi mempunyai makna yang sangat besar bagi setiap pasangan..nak menuturkannya x semudah A-B-C..Aku sendiri susah untuk menuturkannya...

p/s buat awak: awak..kalau awak  bukaq blog saya..saya nak awak taw walaupun saya x sebut dekat awak perkataan 'i love u'..walaupun saya selalu cakap awak x hensem langsung, dan selalu ja marahkan awak (even awak xpernah marah saya..)....saya kan..saya sangat2 sayang kan awak..bagi saya awak lah lelaki paling hensem dan awak baik sangat..terima kaseh kerana sabar dengan kerenah saya yang ntah apa2 ni...memang saya susah nak gtaw awak..sebab mgkin ego saya terlalu tinggi untuk semua tu..tapi hakikatnya..'DALAM HATI ADA TAMAN' ......Ngehngeh~


.(¨`·.·´¨) (¨`·.·´¨)
`·.¸(¨`·.·´¨)¸.·´
×°× `·.¸.I LOVE YOU
(●̮̮̃•̃)(●̮̮̮̮̃̃•̃̃)
/\/\
٠•●٥ﻻ ٥υ ●•٠·
~cAyUnK kAmO hafiZ~
 
.......#########
.....#############
...###############
..#################..................###
..##################..........#########
....#################......#############
.......################..###############
.........################################
...........###############################
..............############################
................#########################
..................######################
....................###################
......................#################
........................##############
...........................###########
.............................#########
...............................#######
.................................#####
...................................###
.....................................#
....................................... 
SILA LIKE

iSu PondaN?!

Menjadi gay atau pondan bukanlah pilihan mana2 individu pun...sape yg nak jadi abnormal kan? sume org nk yg the best dlm hidup....

Aku pun x pasti kecelaruan naluri ni disebabkan faktor biologi or upbringing..kalo de faktor biologi pun aku tetap memandang faktor surrounding & cara seseorang kanak2 tu dibesarkan menjadi faktor utama...

Kat cni peranan mak bapak sgt penting....x bley nak menyalahkan gay/pondan tuh 100%....yg salahnya kalo dorg buat benda dillarang cam seks liwat etc.....

Nak hidup dlm komuniti normal, mendampingi org2 normal & berusaha nk menjadi normal bukanlah perkara mudah bagi mana individu yg kecelaruan naluri nie...aku anggap ini adalah dugaan Allah yg sgt besar..... hanya mereka yg mengalami je tau camne payahnye.....







Yang aku salute tu..ada jugak pondan yang nampak iras2 pmpuan dan sekali pandang tak cam kata tuh bukan pmpuan...dan yang lawaknya lagi cun dr pmpuan...Kalau tak percaya tengok sendiri...


BOLEY TAHAN LAA KAN??? HEHEHEH
Golongan pondan ni slalu ja kena hina..kena caci...kesian jugak kadang2..yelah bukan mereka pinta untuk jadi pondan...dah naluri mereka lebih berat kepada keperempuanan...yang dok jadi masalh sekarang ni..golongan pmpuan plak dok gatai nak jadi laki...kenapa la manusia ni susah sangat nak bersyukur??!!

Yang pasti islam telah melarang sama sekali pmpuan berperilaku seperti lelaki dan berlawanan dengannya...

Ada hadis Nabi Muhammad tu, baginda bersabda;

Seorang yang melakukan liwat kaum sejenis, mandilah dengan segala air yang ada di muka bumi ini, dia tetap hina sampai hari kiamat.Maksud dia dalam keadaan tak suci dan bersih.

Jom kita tengok dulu apa pandangan Islam dalam Hukum menukar jantina. Hukum menukar jantina adalah HARAM dan berdosa kecuali dia dilahirkan dengan 2 alat kelamin atau alat kelamin yang tidak jelas (Khunsa). Dalam kes ini, pembedahan boleh dilakukan dengan nasihat doktor yang pakar berdasarkan mana satu jantina yang lebih dominan (kecenderungan) seksnya.
Sekiranya dia lahir secara normal & mempunyai alat jantina yang jelas, HARAM menukarnya sesuka hati kerana Allah yang maha mengetahui telah memciptanya dengan sempurna. Sekiranya berlaku juga pembedahan, maka setelah kematiannya, dia akan diselenggarakan mengikut pendaftarannya di dalam kad pengenalan atau surat beranak. Sekiranya termaktub lelaki, walau pun jantinanya telah di tukar maka ia akan kembali kepada hukum asalnya sebagai seorang lelaki. Abu Daud meriwayatkan kata-kata Ibn Abbas r.a. bahawa Rasulullah saw melaknat kaum lelaki yang memakai apa yang dipakai oleh kaum wanita & juga kaum wanita yang memakai apa yang dipakai oleh oleh lelaki.


So, the moral of the value nya kat cni...kita kena muhasabah diri kita.Moge golongan ni...dapat kembali kepangkal jalan..xde sape yg ley ubah mrk, melainkan mrk sendiri cube utk berubah..kite xley nak pakse dorang...xley nak tuka hormon dorang...coz hormon dorang mmg dah betul..cume mrk celaru..celaru ant nafsu..keinginan...
SILA LIKE

Sunday, December 26, 2010

Katak membunuh gergasi





                          





Cerita ini berlaku pada zaman silam. Pada suatu hari berlaku ribut taufan di suatu kawasan hutan yang menyebabkan banyak pokok tumbang menyembah bumi. Hal ini, menyebabkan gergasi lari dari rumahnya untuk menyelamatkan diri. Semasa melarikan diri gergasi tidak sedar dia terlanggar dan terpijak binatang sehingga menyebabkan banyak binatang yang tercedera, malahan banyak juga yang mati. Apabila ribut reda, gergasi pulang semula ke rumahnya. Gergasi mengerang kesakitan kerana tubuh badannya tercalar dan luka ditimpa dahan-dahan kayu. Gergasi cuba untuk merehatkan badannya sambil menahan kesakitan yang ditangungnya. Namun begitu, hatinya tidak tenang kerana diganggu oleh bunyi bising sekumpulan katak yang tinggal berhampiran dengan tempat kediamannya. Keadaan ini menyebabkan gergasi naik marah lalu turun dari rumahnya dan menuju ke tempat katak.

            Dalam perjalanan ke lubang katak, gergasi telah memijak dan membunuh banyak binatang-binatang kecil termasuk semut api, ular sawa patah tulangnya, manakala burung pikau tercabut ekornya. Akhirnya gergasi sampai ke lubang katak dan bertidak membunuh kesemua katak yang ada di situ, kecuali seekor katak betina yang menjaga telurnya didalam lubang.

              Katak betina amat sedih dan kecewa dengan peristiwa malang yang menimpa kaum keluarganya.Demi kasih sayang katak betina kepada kaum keluarganya, ia telah bersumpah untuk menuntut bela dan membalas dendam terhadap terhadap kezaliman gergasi tersebut. Katak betuna telah meminta kerjasama daripada binatang yang menerima nasib yang sama dengannya, teraniaya oleh perbuatan gergasi tersebut. Antara binatang tersebut ialah semut api, ular senduk(cucu ular sawa), burung pikau, sang harimau dan gajah.

            Kesemua binatang tersebut telah bersetuju untuk bekerjasama dan melaksanakan tugas masing-masing. Semut api telah ditugaskan masuk dan mengigit telinga gergasi, manakala burung pikau ditugaskan menepur abu di dapur supaya abu masuk ke dalam mata gergasi dan ular senduk pula akan bersembunyi di dalam tempayan air dan ditugaskan untuk mematuk tangan gergasi.
.
            Selain itu, gajah ditugaskan mengoncangkan rumah gergasi dan sang harimau pula ditugaskan supaya menerkam dan mengigit tengkuk gergasi. Sehubungan itu, dengan kerjasama daripada semua binatang tersebut akhirnaya mereka dapat menewaskan gergasi tersebut. Gergasi telah mati di bawa arus deras kerana terlajak ketika cuba menyelamatkan diri daripada terkaman sang harimau.


SILA LIKE

Saturday, December 25, 2010

Kawan baik dah kawen! Aku bila plak??!

TAHNIAH AZURA! Selamat melayari bahtera rumah tangga..

kawan aku ,zura, yang umoq sama aku pn dah kawen ni..aku bila lagi niey??? tanya soklan macam dah gatai bin merenyam bin gedik dan sewaktu dengannya...aku?!!!!!!! bukan gatai cuma terpikiq bila la aku plak akn kahwen...ntah2 esok orang mai minang..(denagn mengharapnya..ngengeh~)..sapa taw kan..??jodoh ni kita bukan bley duga...mgkin esok, mgkin lusa, mgkin lagi setahun, 2 tahun, atau mgkin dtakdirkan untuk hidup seorang sampai ke tua pn kita x taw..semua tuh bukan urusan kita...cuma aku berharap jodoh aku tuh datangnya dri kalangan orang2 yang baek macam aku jugak..huhu(dengan tersanagt perasanla) ...pmpuan yang bek untuk lelaki yang bek kan???? hahahhahahaha...nak termuntah kawan aku kalau baca statement tadi ..hehhehhe

Tadi, 25 disember 2010, tarikh yang sama dengan merry christmas zura telah selamat bergelar wife kepada laki dia..(heheh..terlupa plak nama laki dia) 








Ynag best nyer tyme2 macam ni lah aku bleh jumpa dengan kawan2 lama sekolah SKSG dulu..macam reunion plak..huhuhu...dapat jumpa haida yang semakin kecoh gila, farah yang tetap sama jaa dari dulu sampai skang, syapa yamg makin ngancam, jiaah, bib, puteri, dan ada la lagi...best sangt dapat jumpa ampa semua...(walaupun ampa x baper cam aku yang macam belon skang)


k..lah ..kepada semua kawan2 aku..doakanlah aku bertemu jodoh dengan orang2 yang soleh( ceh x menahan=orang2) macam nak kahwen ramai plak....hehhehe
SILA LIKE