Friday, December 24, 2010

Tips untuk meringankan blog

Aku pun masih baru di dunia blog ni...jadi bila mula2 buat blog ni asa macam nak sumbat macam2 aksesori...tpi bila nak loading jaa blog aku..lembab semacam jaa..kalau nak p masak megi pn sempat...coz tersangat la lembab bin siput babi...jadi terpaksa la aku cari alternatif bagi meng 'advance' kan lagi kelajuan nya...tambah minyak hitam cket..hehhe2..
ampa kena paham2 sendiri laa...kita kena laa timbang blog kita supaya kandungan blog kita tuh x memberatkan lagi kandunagn tuh..(apa la yang aku merepek)..caranya macam ni...
ni bukan nak timbang blog tapi nak timbang lemak ampa!   
bengap belon kalau timbang macam ni!
 PLSS DON'T TRY THIS AT HOME!

 Jangan la hampa dok rosakkan harta meredak ampa tuh taw..
sebenarnya..ampa pandai2 pikiq la blog ampa tuh berat ka x?? dengan berpandukn saiz gambar yang ampa letak, bilangan gambar yang bertimbun2 dan benda2 yang x berapa penting..kerana ini akan mengganggu perjalanan hidup blog ampa..hhehe
alternatif yang aku guna ialah denagn menggunakan JQUERY LAZY LOAD.

1. Masuk HTML. Klik dekat Expand Widget Template.

2. Tekan 'Ctrl F' dan cari </body>

3. Kemudian copy code di bawah dan letak di atas </body> tersebut.

4. Nie code yang perlu korang copy :
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

5. Dah siap. Senang je kan.
 
Ni la cra yang aku guna..

RENUNG2 KAN & SELAMAT BERAMAL
SILA LIKE

No comments:

Post a Comment